Technológiák

CAD/CAM Digitális fogtechnika

A cirkónium-oxidról és a CAD/CAM technológiáról…

Fémmentes, cirkónium-oxidból előállított fogpótlás, amely esztétikai, kémiai és fizikai tulajdonságai miatt a legideálisabb anyag rögzített pótlások készítésénél.

A fémre égetett kerámia pótlások korlátozott fényáteresztő képessége megnehezíti a természetes színhatás elérését, a kihordási idő alatt megjelenhet a „szürke nyak” effektus, amely esztétikailag nem túl szép látvány lehet, az esetleges szervezetet terhelő allergiás reakcióról nem is beszélve.

A cirkónium-oxid mára stabil helyet vívott ki a fogászatban. A fémkerámia pótlásokkal szemben kiemelkedő előnyöket kínálnak:

  • rendkívüli pontosság
  • tökéletes esztétikai hatás
  • biokompatibilitás
  • hosszú élettartam

CAD-CAM technológia avagy élen az élvonalban

Cégünk számára mindig kiemelt fontosságú volt, hogy lépést tudjunk tartani a mai fogtechnikai szakma gyorsuló fejlődésével. Ezért is kapcsolódtunk a CAD-CAM technológia által kínált hihetetlen lehetőségekhez. Az is fontos volt, hogy ezeknek a munkáknak a tervezését képesek legyünk mi elvégezni, hiszen partnereink igényeit mi ismerjük a legjobban, ezáltal minőségi szolgáltatást tudunk nyújtani a számukra. A tervezést a világhírű kanadai Dental Wings 3D-s scannerrel végezzük. A gyártáshoz partneri szerződést kötöttünk a Dentmill frézközponttal, akik mind technikai, mind support kiszolgálással professzionális támogatást nyújtanak munkáink elkészítéséhez, akár fém vagy cirkónium pótlásokról van szó.

cadcam

Az iparban már régóta használt számítógépes támogatottságú tervezéssel és gyártással dolgozunk.
CAD: Computer Aided Design – számítógéppel támogatott tervezés
CAM: Computer Aided Manufacturing – számítógéppel támogatott gyártás

CAD

A tervezést megelőzően nagy pontosságú ún. 3D optikai scannerrel elkészítjük a mester minta digitalizált mását. A pótlások tervezését 3D szoftverrel segítik, szinte korlátlan nagyítással és a nézőpont szabad megválasztásával. Több előre definiált fogforma, számos mérési lehetőség, részletes paraméter sablon áll rendelkezésünkre a tervezés folyamán. Virtuális méretezéssel a megmunkálandó anyag tulajdonságaihoz és a pótlás egyedi igényeihez optimalizálhatjuk a hídvázakat. Ennek köszönhetően maximálisan kihasználhatjuk az anyag nyújtotta lehetőségeket és előre meghatározott módon tudunk az egyéni kívánalmaknak megfelelő pótlást tervezni. Az átgondolt, precíz tervezés abszolút előnye, hogy a kész pótlások minimális utólagos megmunkálást igényelnek.

CAM

A megtervezett fogpótlások nagy teljesítményű, rendkívül precíz gépeken kerülnek legyártásra.  A valós 5 tengelyes megmunkálás, a legmodernebb vezérlő szoftverek, a nagy beállási pontosság és a hosszú élettartamú maró szerszámok együttesen biztosítják a 3-5 mikronos végtermék pontosságot, ami egyben az implantátumokra készülő pótlások követelményeinek is eleget tesz.

A CNC gépek alkalmasak mind száraz, mind folyadékhűtéses marásra. Ez, a 32 szerszámhely és a marási szoftverek fejleszthetősége együttesen biztosítja, hogy a jövőben felmerülő igényeknek is rövid időn belül eleget tudjunk tenni.

A hagyományos öntéstechnológiával készült fémkerámia munkákat is képesek vagyunk kiváltani a CAD-CAM technológiával. A laser sinter eljárással készült Co-Cr vázakra készítjük a leplezést, melyek pontosabbak és kiküszöbölik öntéstechnikából származó egyéb hátrányokat is.

Hagyományos öntéstechnológia

A számítógépes technológia mellett továbbra is készítünk hagyományos eljárással, öntéstechnológiával készült fogműveket.